VEĽKÝ ÚLOVOK: Belgická colná správa zadržala 6297 kg kokaínu

14.06.2024 Celý región

Brusel 13. júna (TASR) - Belgické predsedníctvo v Rade EÚ vo štvrtok oznámilo, že belgická colná správa sa zúčastnila na Európskych kontrolných dňoch pod označením UNDA v období od 8. do 12. apríla a počas akcie zaistila 6297 kilogramov kokaínu. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Predsedníctvo poukázalo, že unda je latinské slovo pre vlnu a tento názov symbolizuje množstvo kokaínu zaplavujúceho Európu prostredníctvom námornej dopravy.

Belgicko si počas polročného predsedníctva v Rade EÚ stanovilo boj proti obchodovaniu s drogami za jednu zo svojich hlavných priorít, a preto podporilo Európske kontrolné dni organizované nemeckými colnými orgánmi.

Počas kontrolných dní v prístave v Antverpách zachytili tri veľké zásielky drog: 17,68 kg kokaínu pôvodom z Panamy, 5922 kg zo Sierra Leone a 347 kg z Ekvádoru.

Operácia UNDA spojila celkom 17 európskych krajín. Počas rôznych fáz operácie bolo zadržaných celkovo 11,5 tony kokaínu. Cieľom colných kontrol bol tovar prepravovaný z krajín Južnej Ameriky a Afriky.

Colné orgány členských krajín EÚ zároveň dostali príležitosť prezentovať svoje regionálne skúsenosti s cieľom poskytnúť čo najkomplexnejší prehľad o súčasnom stave pašovania drog v EÚ. V budúcnosti by kontrolné dni viacerých colných správ mali významnejšie prispieť k efektivite boja proti pašovaniu drog v Európe a následne k udržateľnému boju proti aktivitám skupín organizovaného zločinu a ich štruktúram.
 

Vyberte región

mark